WAAR VLIEGVISSEN?  
   

Vliegvissen op zout water, de zeebaars.

Zoals bekend heeft de typisch Nederlandse vliegvisserij nog slechts een korte historie.
Het vissen op onze zoete binnenwateren, met name in de polders, begon in de jaren 50 van de vorige eeuw.
Pas in de afgelopen 15 tot 20 jaar is daar het zoute water aan toegevoegd. Als je dat vergelijkt met de geschiedenis van het vliegvissen op stromend water in onder meer Engeland staat de Nederlandse vliegvisserij nog in de kinderschoenen.
Dat betekent echter wel dat er veel te experimenteren en te ontdekken valt. We zien dat terug in het pionieren met de droge vlieg in polderwateren die eerste jaren door Kees Ketting en Jan Schreiner.
De eerste pogingen met de nimf op groter water door onder meer Ben Pont. We zijn met streamers op snoek gaan vissen en de laatste jaren ook op roofblei.

Ik ben van mening dat het vliegvissen op/aan zee tot een typisch Nederlandse visserij kan worden gerekend en daarmee een belangrijke rol gaat spelen in de Nederlandse vliegviscultuur.

Soorten

De meeste langs onze kust voorkomende vissoorten zijn rovers en daarom prima met de vliegenhengel te bevissen. En dat zijn er nogal wat, tot nu toe vingen we natuurlijk zeebaars; maar ook fint, makreel, geep, bot, horsmakreel en harder pakken regelmatig de aangeboden vlieg. En dan laat ik de zeeprik die zich vast had gezet op een harder buiten beschouwing.

Wanneer

De zeevliegvisserij beperkt zich hoofdzakelijk tot de warmere maanden van het jaar. In de periode van begin mei tot begin oktober komen de meeste vissoorten binnen het bereik van de vliegenhengel. In de winter is er ook te vissen, maar dat is alleen weggelegd voor de echte diehards… Tijdens de koude periode is het een kwestie van veel uren maken in vaak barre omstandigheden, maar wel met altijd de kans op een mooie zeeforel.
Houd rekening met de getijden, veel van de strekdammen zijn bij hoog water niet (helemaal) zichtbaar. Zorg er dus voor, dat als je een eerste keer naar een stek gaat, je er bent met laag water. Dan kun je een redelijke inschatting maken van de situatie ter plekke. Wanneer het beste moment is, tsja.. Hoog water, laag water, naar mijn mening zijn er andere factoren belangrijker.
Stroomt het water dan zijn de kansen groter dan wanneer we te maken hebben met stilstaand water.
Het moment van de dag, dus vroeg in de ochtend of laat in de avond is belangrijker dan eb of vloed. Kijk voor de actuele waterhoogtes langs de hele kust op http://live.getij.nl/getij_locaties.cfm?taal=nl

Hoe

Het is goed mogelijk om gericht op zeebaars te vissen langs onze kust. Dat betekent echter niet, dat je uitsluitend zeebaars zult vangen. Afhankelijk van de omstandigheden kun je alle soorten die ik hierboven beschreef verwachten. Gebruik voor deze visserij een #7 of #8 hengel met een drijvende of intermediate lijn, afhankelijk van de stroming en de diepte van het water verlengd met een sinktip. Hieraan twee meter 25/00 mono of fluorocarbon als leader. Op de punt een streamertje naar eigen voorkeur. Onze ervaring is dat het soort streamer meestal niet zo veel uitmaakt, hoewel imitaties van zandspiering en bliek altijd goed zijn. Voor patronen even Googlen onder zeebaarsstreamers, je vindt er vele. Vanaf de kant is het soms noodzakelijk om verre worpen te maken, daarom zijn er steeds meer vliegvissers die met een dubbelhandige hengel vissen. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je verdere worpen kunt maken. Als je langs de dijken vist, heb je vaak weinig ruimte voor een achterwaartse worp. Met een tweehandige hengel ben je dan echt in het voordeel. Op momenten dat de zeebaars aan het oppervlakte jaagt is het veelal noodzakelijk om de streamer (zeer) snel binnen te strippen en niet te diep te laten gaan. Zie je geen activiteit, laat je streamer dan wat dieper zakken en strip wat rustiger binnen. Het loont de moeite om in het donker door te vissen, laat dan je vlieg flink zakken en strip met lange rustige halen binnen. Op deze wijze vangen we de grootste zeebaarzen.

Waar

Ons land wordt aan twee zijden omgeven door zee, mogelijkheden te over om je vlieg te water te laten.
Natuurlijk zijn er plaatsen waar je met meer succes kunt vissen dan op andere. Het is al vaker beschreven, maar zoek plaatsen waar stortstenen en strekdammen zijn te vinden en waar het water regelmatig flink stroomt.
De blokkendam bij de Maasvlakte is een bekende plek, net zoals de spuisluizen bij IJmuiden. Verder de Westerschelde, de Oosterschelde, de strekdammen in de Nieuwe Waterweg, bij Camperduin en bij Den Helder en de Hondsbosse Zeewering.

Veiligheid

Ik kan het niet laten te wijzen op de veiligheid. Het vissen vanaf de stortstenen (zoals bij IJmuiden), wadend (zoals bij Wijk aan Zee) of vanaf strekdammen houdt een zeker risico in. Bij laag water zijn strekdammen prima bereikbaar en tot op de punt bevisbaar. Maar als het water opkomt, verdwijnt het dichtst bij de kant gelegen deel vaak als eerste onder water. Sta je geconcentreerd te vissen en heb je dit niet in de gaten, wacht je een onaangename verrassing: waar is m'n strekdam gebleven? Vissend in het water - bij het paviljoen aan de Noordpier in Wijk aan Zee kun je aan de binnenzijde prima waden- moet je je er van bewust zijn dat er regelmatig grote schepen passeren.
Afgelopen jaar werd een van mijn maten door de golven van zo'n voorbijkomend schip opgetild en op de stenen geworpen. Afgezien van wat schrammen gelukkig geen ernstige verwondingen. Maar wel de hengel gebroken.. Ik heb als kanoër en visser groot respect ontwikkeld voor de kracht en het soms onvoorspelbare karakter van groot water.

Tot slot

De zeebaars is een vissoort die nog niet zo heel lang langs onze kust voorkomt. In die tijd is het echter een geliefde vissoort geworden, zowel voor de beroeps- als voor de sportvisserij. Dat heeft geresulteerd in een stevige (over)bevissing. Het lijkt erop dat de aantallen zeebaars teruglopen en het formaat van de gevangen vissen kleiner wordt.
Sportvisserij Nederland heeft middels een enquête die op 15 juli dit jaar werd afgesloten de sportvisserij op zeebaars in kaart proberen te brengen. Verder wil SN in samenwerking met de beroepsvisserij een zeebaarsbeheerplan opstellen, zodat overbevissing in het Nederlandse deel van de Noordzee voorkomen wordt.

 

Ralph Hoogervorst

 

 

 

 

Webdesign door Computer Aided Visuals bv