The Bozz in Noorwegen  
   
 

Een mixed verslag van de vis trip naar Noorwegen juni 2012.

Waarom een mixed verslag?
Omdat ik op verschillende manieren heb gevist in het Skarnsundet Fjord in midden Noorwegen: Vissen met de vliegenlat, maar ook een zeebaars hengel gebruikt om te "trollen" (lijkt wel een woordgrapje als je in Noorwegen vist maar is toch serieus).
Ook met een 2-ponds hengel pogingen gedaan om een Heilbot aan de haak te krijgen maar dat is helaas niet gelukt.
Zeker wil ik vermelden dat deze georganiseerde reis door P&S Visreizen uitstekend wordt verzorgd. Alles is inbegrepen: vlucht, transfers, appartement, ontbijt, lunch, diner, een eigen ongeveer 5 meter lange 4-peroons boot, uitgerust met 30 pk motor, dieptemeter/fishfinder en GPS .
De vismogelijkheden zijn er legio. Je kunt vissen op bijna elke zeevis die je wenst.
Ook kun je, als je wilt, in het binnenland op vlagzalm en forel in de rivieren vissen.
Wij hebben ons beperkt tot het zoutwater vissen in de fjord. Op de aankomst dag die niet als visdag wordt beschouwd al even snel vanaf de kant een poging gedaan om gulletje of koolvisje te vangen maar helaas geen succes.
Eigenlijk heb ik de hele week bij het vliegvissen in de boot met een geel witte clouser minnow gevist. De eerste twee dagen op ondiep water (tot 30 meter) in de buurt van de kant. Met een aftma acht hengel met uiteraard een 8 lijn en reel. De vliegenlijn is een volledig zinkende lijn met een zinkende leader om zo diep mogelijk te kunnen komen. Op de leader de clouser en 3 forse loodkogels om de lijn snel genoeg te laten zinken. De loodkogels maken het wel moeilijk om te werpen. Na enige tijd had ik de techniek gevonden om dit gewicht op een redelijke manier in de boot door de lucht te krijgen zonder mijn 2 metgezellen (die niet aan vliegvissen doen) gaatjes in de oren te bezorgen.
Tijdens deze 1e twee dagen een stuk of 4 a 5 kleine (40-50 cm) kabeljauw aan de vliegenhengel gevangen. Heel bijzonder omdat de kabeljauw toch een behoorlijk sterke vis is om met de vliegenhengel te kunnen vangen.
De volgende dagen waren wat betreft vliegvissen spectaculair. We zijn het fjord opgegaan omdat er grote scholen met sandeel door de fjord zwommen. Deze scholen worden van onderuit opgejaagd door de koolvis en (in mindere mate) door de kabeljauw. De jagers jagen de school van beneden naar boven zodat de sandeel één richting minder heeft om te vluchten. We konden dit waarnemen doordat de meeuwen duiken als de school sandeel aan de oppervlakte zwemt. Dan snel de hengels binnen, de motor starten en rap naar de meeuwen varen. Daar aangekomen als de sodemieter de vliegenhengel uitgooien, de clouser twee of drie keer strippen en dan weet je gewoon niet wat je meemaakt. Die koolvissen zijn zulke verschrikkelijke rovers en helemaal door het dolle als ze door de school sandeel aan het jagen zijn. Als vervolgens een koolvis (van tussen de 40 en 70 cm.) je clouser pakt, je slaat aan, en de vis gaat het gevecht met je aan, kun je de vis niet met je lijn in je handen of op de hengel tegenhouden. Het enige wat je kunt doen is afremmen met je duim op de reel tot je duim zo warm wordt van de wrijving dat je vanzelf loslaat.
Als je na een tijdje uiteindelijk de koolvis boven hebt en hem met de kieuwgreep binnen haalt weet je dat dit de mooiste manier van koolvis vangen is die je maar kunt bedenken.
Wat een geweld van die koolvis en wat een sensatie is dit. Ik heb de volgende dagen het geluk gehad dat de scholen sandeel nog door het fjord bleven zwerven en heb deze ervaring nog vele keren kunnen meemaken. Geweldig.

Het mooie van de maand juni in Noorwegen is dat het nagenoeg niet donker wordt. Je kunt dag en nacht doorvissen. Ook 's nachts heb ik met de vliegenhengel koolvissen gevangen.` Oh ja, de grootste koolvissen op de foto's heb ik gevangen met een zeebaars hengel van 200 gram met een loodkop en een shad op een diepte variërend van 80 tot 125 meter op een molen met normale nylon.

 

The Bozz
Terug naar verhalen

 

 
Webdesign door Computer Aided Visuals bv