Noorwegen 4  
   
 

Three in Norway (by the one of them) deel 4 (slot)

Veel wind en regen, dus droog.

Onze eerste dag valt niet mee. De omstandigheden zijn lastig. Het waterpeil van de Glomma is meer dan een halve meter hoger dan normaal, dus waden is nu nog nauwelijks mogelijk. Bovendien waait er een straf windje en is het een koude dag waardoor er van insecten activiteit weinig sprake is.
Ondanks deze slechte omstandigheden weten we toch een paar vlagzalmpjes te haken, al is het nog niet wild. Van avondvisserij komt niet veel terecht, we hebben een nachtje overgeslagen en besluiten rond de klok van 23.00 uur, na het nuttigen van een slaapmutsje, onze "comfortabele" slaapplaatsen uit te proberen.
Het is een koude nacht, de tentjes zijn erg klein, maar ondanks dat slapen we goed en lang.

Als we wakker worden schijnt de zon uitbundig, is het zeker acht graden warmer, windstil en dansen de verschillende insecten de merengue op het water. Het kan niet anders dan dat dit een geweldige visserij op moet leveren.
Het ontbijt was rap gedaan en de lijnen strekten zich al gauw over de Glomma.
Niet tegenstaande dat de vlagzalmen regelmatig stegen, haakten we er aanvankelijk niet veel. Vele vliegen werden aan de tippet gebonden zonder het gehoopte resultaat.
Dan hoor ik door de porto dat Steef de code heeft weten te kraken. Tegen alle adviezen in ging hij met puntje 12/00 vissen en ja hoor, het feest kon beginnen. Dankzij deze super tippetlijn van de firma Stroft haalden we de grootste vlagzalmen nog uit de hoofdstroom. Ook ving Steef deze ochtend hiermee de absolute kanjer van de week. Een prachtige, 52 centimeter grote, vlagzalm werd door hem onder de kant vandaan gepeuterd.
Het vangen ging ons erg goed af en het was een prachtige dag om wat te experimenteren. Er werd zowel stroom opwaarts als afwaarts gevist. Ook bleek dat wanneer je de vlieg aan het einde van de drift tegen hield dat deze vaak nog gepakt werd, zelfs terug strippen langs het kantje bleek soms effectief.
We praten nu over een vlieg die uit de koker komt van Paul Christiaan http://fliegenfischer-forum.de/paul.html en deze aan Jaco had gegeven toen hij hem enkele jaren gelden gidste. Dat dit een geweldige vlieg is bleek de volgende dag. We gingen vissen rondom de Kvennan-eilanden die in de Glomma liggen recht tegenover de gelijknamige camping. Op het moment dat wij hier aan de slag gingen stond er weer een puist wind en werden we getrakteerd op een stevige regenbui. Ondanks deze belabberde omstandigheden bleef deze droge vlieg prachtige vissen opleveren. Door de hoge waterstand waren de eilanden nauwelijks bereikbaar geweest en dus nog onbevist. Maar doordat wij, met behulp van de aanwijzingen van Jaco, toch de oversteek hebben gewaagd, konden wij hier maagdelijk vissen en vingen veel en voornamelijk grote vlagzalmen.
De avondvisserij met streamers had tot op heden, behoudens één aanbeet, nog niets opgeleverd maar dat moest deze avond maar snel veranderen.
We gingen na een verrukkelijk diner met gemarineerde steaks en rosti-parts naar een stek waar een langgerekt eiland langs de oever ligt, genaamd Elandeiland. Hier is de nevenstroom beduidend sterker dan de hoofdstroom. Dat dit een goede keuze was bleek later want Hans wist hier twee pareltjes van bruine forellen te haken. Streamers die goed werkten waren voorzien van een zware (lood)kop, hadden natuurlijke kleuren en geen geglitter. Dat deze overdag ook prima vangen bleek de volgende en tevens onze laatste visdag. Deze dag moest het Labyrinth onderhanden genomen worden. Dit is een stuk waar de rivier sterk meandert en vele eilanden er voor zorgen dat er een grote diversiteit is aan stromen, variërend van snelle met een rots bodem tot zeer traag stromende met een sterk verzande bodem.
Het is werkelijk een waar feest om hier te mogen vissen. Steef had de slag al gauw te pakken en ving met de droge vlieg er lustig op los. Mij ging het wat minder goed af totdat ik op een gegeven moment overstapte op het oudhollandse principe met twee nimfen en een beetverklikker. De vangsten kwamen weer op gang en nadat wij op de oever een heerlijk diner hadden genuttigd met verse vlagzalm en spaghetti-bolognese bond ik een streamer aan de tip. Hans had al zeer goede zaken gedaan met deze methode en bij mij kwamen de vangsten nu ook echt op gang. Dit resulteerde in grote vlagzalmen en een prachtig geslepen bruine diamant van een forel. Steef tikte vandaag de dertig aan, allen op de droge vlieg gevangen. Het was een fantastische laatste visdag. Dit hebben we 's nachts bij het open vuur met een paar bodempjes van een goede single malt gevierd. We vielen weer heerlijk in coma.

Concluderend kan ik iedereen verzekeren dat wij een geweldige vistrip hebben gehad met prima vangsten en kan dan ook iedereen aanraden om de Glomma hier te gaan opzoeken.

Einde

Voor u geschreven door Hein, met dank aan Hans, Steef en Jaco voor de foto's en hun gezelschap in het bijzonder.
De titel van dit verslag is gebaseerd op het boek: Three in Norway (by the two of them). Dit engelstalige boek heb ik onlangs aangeschaft voor de bieb van De Mug en zal in het nieuwe bindseizoen beschikbaar zijn. Het is zeker de moeite waard deze te lezen wanneer je van vliegvissen, jagen en reizen houdt. Het is geschreven in 1895 maar nog altijd zeer amusant, zeker omdat het bomvol zit met humor en zelfspot. Een aanrader dus.

 

 Terug naar verhalen

 

 
Webdesign door Computer Aided Visuals bv