"4 your eyes only".

Omdat de meeste leden van de Mug ook lid zijn van de VNV is het artikel dat ik onlangs schreef al door menigeen gelezen en zelfs door sommigen gecomplimenteerd. De enige kritiek die viel was het feit dat er geen foto was afgebeeld van de bewuste vlieg.

Bij deze alsnog wat foto's en voor niet leden van de VNV (wat eigenlijk niet zou mogen) nogmaals de tekst. Daarom "4 your eyes only".

Het leuke van vliegvissen is dat het op heel veel manieren kan worden gedaan. Meestal zal het water dat dicht bij huis ligt worden bevist tijdens de mooie avonden, dit kan een cultuurwater zijn met karpers of een polderwater met zijn mooie ruizers en snoek. Misschien wel één van onze prachtige grote rivieren waar we zoeken naar de windes en roofbleien, of zoals in mijn geval zeebaars of zeeforel rondom de pieren van IJmuiden.
Echter wanneer we een vistrip gaan maken, dan gaan we voor het summum op vliegvisgebied. Niet alleen het land met zijn bijbehorende vissoorten maar zeker ook de manier hoe er gevist word zijn dan doorslaggevend.
Dat niet iedereen hier dezelfde mening over heeft bleek toen ik op de Fly Fair wat mensen sprak. Iemand vertelde me bijna lyrisch dat hij uitsluitend nog met een #00 viste, terwijl een ander wist te melden dat het vangen van een sailfish op een #14 de ultieme kick geeft.
Toen ons vliegvisgezelschap in begin 2006 aangaf dat er eind van dat jaar een vliegvisreis naar Schotland werd georganiseerd om aldaar in een zij rivier van de fameuze river Tweed op zalm te gaan vissen, wist ik nog niet wat er allemaal boven mijn hoofd hing.
Dat kwam in de maandenlange voorbereiding allemaal wel naar boven. Dat het een zeer taaie visserij zou worden nam ik op de koop toe. Samen met Rien Rothfusz werd er een tweehandige 14 footer samengesteld. Met vriend Hans, een doorgewinterde zalmvisser en geweldige caster, werden de basisworpen geoefend.
Op de clubavonden werden de benodigde zalmvliegen gebonden en in oktober moest het dan echt gebeuren. Het werd een fantastische week waarbij iedereen wel een zalm ving behalve ondergetekende.
Mijn enige kans had ik verprutst toen ik na een perfecte dril mijn eerste zalm verkeerd had genet.
Thuis gekomen werden de hengels weer opgeruimd en het leven ging gewoon weer verder. Toch bleef er iets bij mij van binnen broeden. Ik was zo dichtbij de voor mij ultieme vliegvis ervaring geweest: het vangen van een Atlanische zalm op de rivier met een tweehandige vliegvishengel. Gelukkig besloot de club om in 2009 nogmaals naar de Teviot te gaan en het kleine waakvlammetje in me wakkerde weer aan tot een laaiend vuur.
Om nog beter van start te gaan werd het boek Salmon fishing van Hugh Falkus van a tot z doorgelezen en werd zijn jarenlange ervaring meegenomen naar Schotland. Dit keer waren de omstandigheden beter en na een paar dagen kon ik al mijn eerste zalm in handen houden. Aan het eind van die week had ik een schitterende zeeforel en drie zalmen gehaakt. Één daarvan was een prachtige full coloured henfish (zie foto) en het zalmvirus had mij vanaf dat moment volledig in zijn greep.
Ook het najaar van 2010 en 2011 stonden volledig in het teken van het zalmvissen. Dat dit gepaard gaat met wisselende resultaten is inherent aan deze visserij. Wat wel elk jaar beter ging was het casten met de tweehandige vijftien footer, diverse soorten worpen ben ik nu wel machtig. Wat van een hele andere orde is, is het binden van zalmvliegen. Het binden van een goed geproportioneerde Alley's shrimp, Cascade of Posh Tosh is al een behoorlijke opgave, maar wanneer we spreken over traditionele full dressed salmon flies val ik als matig Redtagjes-binder volledig door de mand.
Dit is het echte werk voor cracks, de hoogleraren van de vliegbindacademie. Mannen die de geschiedenis van het zalmvissen door en door kennen, de bindtechnieken tot in de puntjes beheersen en bergen verstand hebben van de te gebruiken materialen.
Vaak zie je zo een kunstwerkje netjes ingelijst op beurzen. Ook dit jaar heb ik op de Fly-fair weer met natte mondhoeken de vliegen van Sacha Putz en Henk van Bork staan bekijken. Deze laatste had een schitterende vlieg gebonden genaamd "4 your eyes only"speciaal voor een prijsvraag ter ere van de honderdste editie van dit fantastische blad.
Wat ik op dat moment niet kon vermoeden, maar wel stiekem hoopte, was dat ik de eigenaar zou worden van dit juweeltje.
Op 25 juli mocht ik in Soest namens Henk van Bork uit handen van de heren Peter Luitze en Carl Hooijer dit pronkstuk voor mijn bindkamer ontvangen, waarvoor mijn hartelijke dank.
Men liet mij nog wel de keuze uit een zeer fraai realistisch gebonden tafereeltje gemaakt door Johan Put, welke veel indruk maakte en mij even deed twijfelen.
Toch heb ik, als symbool voor mijn liefde voor het zalmvissen, gekozen voor de "4 your eyes only".

Hein