Wintersnoeken  
   
 

Ik rij om half negen in de ochtend richting de Randmeren.
Het plan is om vanuit de bellyboot te gaan snoeken.
Als ik op mijn thermometer in de auto kijk zie ik de temperatuur steeds verder zakken naar uiteindelijk -7C. Al het water dat ik onderweg zie is dicht gevroren en ik hou mijn hart al vast of dit nog wel goed zal komen.

Als ik om half tien mijn auto neerzet bij de brug besef ik dat het nog wel eens heel lastig kan gaan worden vandaag. Onder de brug is een wak maar verder ligt alles dicht. Ik schenk een bakkie in en wacht op Michel en Dick die al vrij snel arriveren. We overleggen wat eventueel de mogelijkheden zijn om toch nog aan de gang te gaan.
Een kwartiertje verderop is een flinke brug en de strook onder de brug is ijsvrij dus wagen we het erop.
Dik een uur vissen we er lustig op los. We genieten van het prachtige winterlandschap.
We zien hertjes en ijsvogeltjes, maar we beseffen toch ook dat het hier niet zal gaan lukken omdat we alle drie geen aasvisje op ons scherm hebben waargenomen.

We gaan er weer uit, nemen een soepie en nippen van wat Iers visserstroost. Ik houd er al rekening mee dat mijn visdag hierbij als beindigd mag worden beschouwd, ware het niet dat Dick nog n stek uit de hoge hoed tovert.
Weer een kwartier rijden verderop is nog een grote brug. Daar aangekomen zien we dat weer de strook onder de brug ijsvrij is maar dit keer voelt het meteen bij ons alle drie goed.
Mooi helder en diep water met veel obstakels.
Nog voordat er een hengel is uitgegooid vis ik op aanwijzing van Dick een motor kettingzaag uit het water. Dat is al de eerste meter met scherpe tandjes.
Het is ondertussen rond de klok van tween, de temperatuur is opgelopen tot boven het vriespunt en het zonnetje maakt het zo warm dat de handschoenen en de sjaal in de auto achterblijven.

Wat zich de komende drie uur hier afspeelt is ongelofelijk. Ik heb nog nooit zoveel mooie en grote snoeken op n middag zien vangen.
Er waren krachtpatsers bij die de aftma 10 hengel hoepeltje rond trokken en de strak afgestelde reel lieten zingen.
Het was een geweldig snoekfeest die je de koude voeten deed vergeten. We hebben met ons drien in die paar uurtjes tijd acht fantastische, puntgave snoeken gevangen, drie daarvan gingen over de meter, n was 85 cm en de rest waren dikke negentigers.

Het gezegde: "snoeken is zoeken" was deze dag wel heel erg van toepassing.

 Terug naar verhalen

 

 
Webdesign door Computer Aided Visuals bv