Tarpon vissen Mexico 2019  
   
 

 

Vorig jaar was ik al eens naar Mexico geweest na contact met de eigenaar van een bekende hengelsportwinkel in Hoofddorp. Dit jaar kreeg ik weer de gelegenheid om de jeugdige silver king oftewel de baby tarpon te belagen.

Het oorspronkelijke plan was op basis van zes deelnemers te weten Henk P., Henk V., Ton de B., Peter K., Arjan W., en ikzelf (August P.). Helaas kon Arjan niet mee wegens ziekte.

Op zaterdag 31 aug 2019 10.00 hr vertrokken met reisorganisatie TUI naar Cancun.

Een drukte van jewelste op Schiphol en aan de gate beland werden wij naar een andere gate verwezen en vandaar weer met een bus naar het vliegtuig.

In het vliegtuig moesten wij lang wachten, er bleek een bus met overige passagiers ook bij een verkeerde gate beland.

Na een tussenlanding in Cuba kwamen we om een uur of acht aan in Cancun en moesten nog een drietal uurtjes rijden naar onze eindbestemming Hotel San Felipe de Jesus in San Felipe.

Een prima hotel met een goede keuken.

In de omgeving van dit visserplaatsje veel natuurschoon, natuurparken, mangroven, pelicanen, flamingos, lepelaars en zelfs cormorants. Voor de vogels is de beste spot het vissersplaatsje Rio Lagartos iets meer oostelijk. Daar ook in de buurt el Lago Rosa, een zoutwinnings gebied.

In het water alhier naast onze uitdaging de baby tarpon ook snook, baracuda en ladyfish.

De hengel die ik gebruikte, een 9 foot 9# met een drijvende lijn en een twee meter lange leader van 0.60 mm. De knoop van keuze voor de vlieg was de Micky Mouse of Canoe man knot.

De vliegen meest shrimppatterns en ook Lefty Krehís Deceiver, Flip Pallotís Prince of Tides, and Chiconeís: Coyote Disco Shrimp, Peppermint Punisher, M.I.A. Anchovy, and Micro Mangrove Cannibal

Bij een aanbeet niet omhoog slaan maar zijwaarts en naar beneden is het devies, dit beperkt het toch al veel voorkomende lossen van de haak. De haak moet ook razorsharp zijn om de harde bek van de tarpon te kunnen penetreren.

Weet je een tarpon te haken dan mag deze worden geteld als de gids de leader aanraakt. Voor de goede orde, het is geen wedstrijd.

Wij hadden de beschikking over een drietal boten met 40 PK motoren. Elke boot had een gids, Martin, Rafael of Elio. Zij varen ons naar de stekken en als we in bereik komen schakelen zij over op fysieke aandrijving middels handwerk met een stok.
Zij spotten de vis en geven het advies de vlieg naar een bepaalde plaats te werpen, en in bepaald tempo naar binnen te strippen.

Ik hoor nog steeds de kreet van Martin: long cast!...long cast!...10 o'clock... en dan strip...strip...strip... en dan KABOEM!

Er kan in de boot maar een tegelijk de vliegenlat hanteren, een wissel volgt na een vangst of na een periode zonder actie als je de ander weer een kans wilt geven.

Dagschema: Om vijf uur opstaan en om ongeveer 6 uur direct na het ontbijt in wisselende trio's (duo) naar de flats tot een uur of 11 en terug naar het hotel voor een hapje en de siesta tot de middagsessie weer om 15.30 begint.

De tarpon trekt zich aan het einde van de ochtend als het te warm wordt terug in de mangrove waar het koeler is, in de namiddag trekt de tarpon weer naar de flats.

De middagsessie duurt tot een uur of zeven, na het douchen een warme maaltijd en op tijd te bed.

Het blijft telkenmale een belevenis als je een tarpon haakt, het maakt niet uit, groot of klein, ze springen wild het water uit.De strijd is altijd weer enerverend en de vraag is altijd of de vis wel zal kunnen worden binnengehaald.

Op een ochtend kreeg ik een woeste klap op mijn popper met vervolgens breuk in de leader. Terwijl links en rechts van de boot de tarpons sprongen knoopte ik gehaast een nieuwe leader en vlieg aan.
Gelukkig waren ze er nog en kon ik na een welgemikte worp weer een klap ervaren, mijn klassieke reel (Hardy Cascapedia) gierde het uit. Even dacht ik het beest te hebben verloren en startte mijn volgende worp, de vis bleek nog gehaakt en er volgde een gevecht van zeker een half uur om de geweldenaar binnen te krijgen.

Er volgden voor mij en mijn maten nog vele aanbeten/vangsten en iedere keer weer spannende momenten.

Henk P. bleef nog een week en gevieren vertrokken wij naar Cancun waar ik de anderen richting Amsterdam zag vertrekken terwijl ik met Copa Air Line nog een weekje ging genieten van de zon en het lekkere eten in Panama.

Tot Ziens.

August Pineda
Zie ook: https://youtu.be/0QwQM1lNh48
Terug naar verhalen

 

 
Webdesign door Computer Aided Visuals bv