Een probeerseltje  
   
 

.
Al een tijdje liep ik rond met het idee om een zalm te maken van hout dat dezelfde afmeting en gewicht heeft als mijn laatste vangst, 86 cm lang en 14 pond schoon aan de haak.
Toen ik met mijn schoonvader weer eens wat haardhout aan het zagen was, kwam ik een mooi dennenstammetje tegen die ik apart legde. Toen ik antwoordde: "een vis maken" op de vraag wat ik er mee ging doen, keek mijn schoonvader mij aan en vroeg of ik aan de rug van een vreemde pad had gelikt.

Thuis gekomen met de dennenstam wilde ik direct aan de slag maar ik moest natuurlijk wel eerst een plan van aanpak hebben.
Omdat ik beroepshalve gewend ben alles vanaf een tekening te maken, heb ik eerst op google afbeeldingen een mooie gelijkende zalm gezocht door atlantic salmon in te voeren.
Keuze genoeg. Je kan nu door de afbeelding te vergroten de zalm afdrukken op ware grootte. De vier A-4 prints die uit de printer rolden heb ik vervolgens met plakband aan elkaar geplakt en de contouren van de zalm uitgeknipt. Mijn werktekening was nu klaar.
Na het aftekenen van de zalm op de stam viel al direct op dat de rugvin en buikvinnen separaat gemaakt moesten worden daar de stam niet dik genoeg was. Om de stam die dik een meter lang was te bewerken heb ik eerst maar een stevig stuk plaatmateriaal op de onderkant met vier grote vijfduimers vast geslagen. Het geheel stond er erg stabiel bij dus heb ik in eerste instantie met de kettingzaag de grove lijnen van de zalm, met wat extra ruimte, uitgezaagd.
Met een klein beetje fantasie was er al een vis zichtbaar.
Omdat ik nog nooit iets dergelijks had gemaakt moest ik door veel proberen er achter zien te komen hoe de ideale vorm moest worden bereikt. Werkelijk de complete gereedschapskist werd omgekeerd en alle beitels (ook die van de ouderwetse blokschaaf) werden eerst geslepen en gewet.
Na eerst nog wat gestoei met het elektrische gereedschap stapte ik al gauw over op het ouderwetse handgereedschap daar het elektrische mij toch iets te snel en ongecontroleerd ging.
Menig uurtje van de kerstvakantie heb ik in de schuur doorgebracht en moet zeggen dat ik er best wel lol in had om als een soort van beeldhouwer met hamer en beitel het hout te lijf te gaan. Nadat de vis klaar was moesten de rug- en buikvinnen nog gemaakt worden om daarna, met behulp van de print, op de juiste plaats te verlijmen. Om het geheel netjes te plaatsen heb ik een mooie ruwe steen gebruikt als sokkel en er twee r.v.s. staafjes in geboord om met de zalm te verbinden alsof deze zwemt. De steen aan de onderzijde nog voorzien van een paar plakviltjes om de vensterbank te behoeden voor krassen en klaar is Ků uhh Hein.

Noodlot
Nadat ik het geheel een mooi plekje had gegeven op de vensterbank van mijn bindkamer, waar altijd twee klapraampjes open staan, begon het hout nu goed te drogen. Binnen een mum van tijd was de zalm voorzien van twee scheuren die van de kop tot aan de staart door liepen.
Goed, hout is een natuur product wat kan werken maar dit had ik niet direct verwacht. Dennenhout is blijkbaar niet geschikt voor deze toepassing. Nadat ik wat had rondgeneusd op internet kwam ik er achter dat houtsnijders het hout eerst dompelen in een mengsel van water en alcohol om dit probleem tegen te gaan. Ook las ik veel over de toe te passen gereedschappen en snijtechnieken.
Kortom mocht je ook eens iets dergelijks gaan doen verdiep je eerst eens goed in deze materie en ga niet, net als ik, te enthousiast aan de gang. Door de scheuren en wat schoonheidsfoutjes tijdens het elektrisch zagen heeft de zalm niet aan mijn verwachting voldaan, ook zijn lengte (3 cm kleiner) en gewicht (dennenhout heeft een te lage soortelijke massa) halen het niet met het doel wat ik voor ogen had. Wanneer ik weer tegen een geschikt stuk hout aanloop zal ik nogmaals een poging doen.
Met een betere voorbereiding, aanschaf van goed houtsnijgereedschap en deze eerste ervaring gaat het me dan wellicht lukken.

Hein
Terug naar verhalen

 

 
Webdesign door Computer Aided Visuals bv