De ultieme vliegvisvakantie.  
   
 

De ultieme vliegvisvakantie bestaat niet!

 

Althans die zal voor iedereen anders zijn.

Waar de één het houdt op een enkele grote vis zoals bij de zalmvisserij, heeft de ander weer meer behoefte aan lekker veel aanbeten.

 

Stromend water, mooi weer, luxe verblijven zijn allemaal factoren die voor de één wel belangrijk zijn en voor de ander weer minder. Maar wat we allemaal toch wel willen is dat het een belevenis wordt waar je je hele leven met plezier aan terug zult denken.

 

Je kan samen gaan met een goede vismaat of natuurlijk met een gezellig groepje vismakkers. Het gaat natuurlijk niet alleen om die kromme hengel, wat minstens net zo belangrijk is zijn de bijzondere voorvallen, de gezelligheid, de reis zelf en de omgeving met zijn prachtige natuurschoon. Die moeten voor altijd blijven in je geheugen gegrift blijven staan, zodat je kan zeggen dit is nou de ultieme vliegvisvakantie.

 

In mijn (relatief korte) vliegvisleven heb ik nu toch wel zo een twintig vliegvistripjes gemaakt. Wanneer ik deze de revue laat passeren springen er drie uit:

" Schotland 2009 de Teviot met vvg de Mug".

" Slovenië 2011 het Socadal met vvg de Mug".

" Noorwegen 2012 de Glomma met Steven en Hans (en Jaco).

 

Als ik op deze drie tripjes terug kijk en de overeenkomsten vergelijk kan ik concluderen dat bij alle drie de tripjes het weer, de vangsten en de (rivier) omstandigheden perfect waren, toch zijn dit zaken die je niet zelf in de hand hebt. Een klein beetje geluk moet je dus ook hebben.

Zaken die je wel naar je hand kan zetten zijn de bestemming en het gezelschap waarmee je reist, vanzelfsprekend waren die bij deze drie tripjes dik in orde anders waren ze nooit in mijn top 3 terecht gekomen. Toch zijn er ook grote verschillen aan te tekenen.

 

Zo bestond het eten en verblijf in Schotland uit een geweldige catering service en luxe cottages met lekkere bedden terwijl we in Noorwegen kookten op primitieve brandertjes en sliepen in piep kleine tentjes op luchtbedjes. Ook qua temperatuur verschilden deze tripjes nog wel eens sterk, In Schotland startten we menig visdag met het krabben van de autoruiten terwijl we in Slovenië nog wel eens een koele dip namen om de hitte uit het oververhitte lijf te krijgen.

Kortom hiermee geef ik aan dat dat er omstandigheden zijn die er werkelijk toe doen en andere veel minder.

 

50

Dit jaar hoop ik mijn vijftigste verjaardag te gaan vieren en wil ik mijzelf trakteren op de ultieme vliegvisvakantie.

Deze zal niet al in 2014 plaats vinden, (eerst nog naar Schotland)het zal eerder 2015 of misschien wel 2016 worden.

Het probleem is dat ik nog steeds niet kan kiezen waar ik naar toe zal gaan. Wanneer ik op internet zoek of filmpjes bekijk die ik krijg toegezonden voel ik me als een kind in de snoepwinkel, ik zou het liefst overal wel naar toe willen.

Maar als je goed verder kijkt en leest valt er nog heel wat af. Als eerste reden toch wel het budget, reisjes zoals naar Kola-eiland kosten midden in het zalmseizoen rond de 12.000 dollar voor een week, dit gaat hem dus helaas niet worden.

Ook zal een visvakantie langer dan twee weken niet voor mij weggelegd zijn, mijn werk laat dat niet toe. Vele bestemmingen passeren bij mij de revue. Bonefish en tarpon op Cuba leek aanvankelijk de ultieme bestemming te worden.

Beresterke vissen in een mooi tropisch klimaat spreken mij enorm aan maar wanneer ik hoor dat de "Cuba-jongens" elke morgen ieder in een eigen boot stappen om elkaar pas weer aan het einde van de visdag weer terug te zien haak ik alweer af. Niet echt gezellig en wanneer je een "once in a lifetime fish" vangt wil je de euforie wel delen met je makkers en niet met een onverstaanbare gids.

 

Lapland, zo puur en en helemaal één met de natuur heeft ook een enorme aantrekkingskracht op mij, maar al die miljoenen steek ettertjes die daar rond vliegen (net zoals overigens ook in Nieuw Zeeland) doen mij alweer sterk twijfelen.

 

Maar nu weet ik het. (denk ik) Het gaat Mongolië worden. Het wordt een fantastische onderneming, de reis om er te komen is een avontuur op zich, een super vriendelijke bevolking, prachtige natuur, geen irritante steek of zandvliegen, gezellig met elkaar de hele dag vissen op de mooiste vissoorten, ik zie het helemaal zitten.

Dit was voor mij reden genoeg om een specialist uit te nodigen om ons hierover uitvoerig te informeren.

Helaas kon ik zelf niet aanwezig zijn toen hij bij ons als gastspreker aanwezig was. Ik geloofde heilig dat dit de ultieme vliegvisvakantie zou kunnen worden totdat ik hoorde dat het daar niet de bedoeling was om op taimen te vissen.

What the f..k is dit nou weer, de grootste en indrukwekkendste salmonide zwemt langs je voeten en dan mag je er …verdomme helemaal niet op vissen. Grote twijfel slaat toe en ik besef dat ik helaas weer verder moet zoeken naar mijn ultieme vliegvisvakantie.

 

Hoewel helaas niet het goede woord is. Het is eigenlijk best leuk om steeds weer informatie op te zoeken over bepaalde bestemmingen. Om vervolgens weer op bindavonden weer met andere leden eindeloos te praten over hun ervaringen en vliegvisreizen. Het zal nog wel even duren voor ik een definitief besluit hen genomen waar en wanneer ik mijn ultieme vliegvisvakantie zal gaan beleven. Maar heb jij suggesties of loop je zelf ook al tijden met dergelijke gedachten in je kop rond, laat het me asjeblieft weten, wellicht heb jij de gouden tip voor mij waar ik op wacht.


Hein

 Terug naar verhalen

 

 
Webdesign door Computer Aided Visuals bv