Bosnie 2018  
   
 

De Mug visvakantie Bosnië Mei 2018.

In november 2017 ontving elk Mug lid de eerste mail van voorzitter Hein met hierin de mededeling van het bestuur dat de keuze voor de visvakantie van De Mug is gevallen op Bosnië en wel de plaats Kulen Vakuf waar we zullen verblijven in Villa Nana.
Er is ook bepaald dat we zullen vliegen op Zagreb, Kroatië waar we auto's zullen huren om naar Kulen Vakuf af te reizen.

Na verschillende "voorpret avonden" bij diverse Mug leden en een presentatie van Robert van der Voort op één van de club avonden om voorbereidingen te treffen v.w.b. vliegen en nimfen die het beste in de Bosnische rivieren gebruikt kunnen worden en een indeling van wie met wie in de huurauto zit is het de dag van vertrek.

Rob Buis werkt op Schiphol en heeft voor ons vliegtickets geboekt bij Croatian Airlines.

Verzamelen op Schiphol op een normale tijd, we vliegen om 11:20 uur, bagage inchecken, een kop koffie en gaan met die banaan.

Een rustige vlucht en vervolgens aangekomen op Zagreb waar het heerlijk weer is.
Dick maakt er meteen maar een korte broek van.

Vervolgens haalt elk "span" de huurauto op en rijden maar.
Wat een prachtig land dat Bosnië.
Maar ook nog steeds de restanten van de Bosnische oorlog uit de jaren 90.
Bosnië is geen lid van de EU en heeft onvoldoende financiële middelen om alle sporen uit te wissen…..
Uiteindelijk komen we aan bij Villa Nana en worden hartelijk verwelkomd door Asmir Kljajic Prima verblijf met goed eten en, uiteraard eigen mee gebrachte flessen whisky……

We hebben zelfs de mazzel dat we op 1 mei hier zijn. In heel Europe een feestdag behalve in Nederland.
Groot feest hier. We zijn welkom op een familie feest waar een schaap wordt geslacht, de halve dag in de buitenoven wordt gegaard om 's avonds te worden gegeten. Smullen van jewelste.

We zullen 6 dagen op verschillende locaties in verschillende rivieren vissen waarvan de belangrijkste zijn:
De Una bij Kulen Vakuf en omgeving
De Ribnik ongeveer 125 km verderop
De Sanica ook ongeveer 125 verderop

Het weer is geweldig en soms zelfs heet gedurende de hele week. Er wordt door verschillende duo's en trio's (per auto) (schrijver dezes maakt deel uit van een trio) op verschillende rivieren gevist zodat we elkaar niet in de weg lopen.
Er zijn 2 auto's met drie Muggen en 3 auto's met 2 Muggen ingedeeld. Er is besloten om vis teams van 6 personen te maken dus een makkelijke indeling.
Op dag 1 gaan alle vissers vissen in de Una, echter op 2 verschillende plekken die een aardig eind uit elkaar liggen: Kulen Vakuf en Martin Brod.
In Kulen Vakuf ( waar de 2 trio's naar toe zijn gegaan) zijn er nog een aantal andere vissers die met streamers redelijk kunnen vangen terwijl wij met droge vliegen en nimfen ook een aardig aantal forellen weten boven te halen.
Bij Martin Brod hebben de duo's veel succes. Er is hier een kwekerij van regenboog forellen die zo nu en dan een golf van forellen los laat in de Una. Het wemelt hier van de vis. Niet al te groot maar wel heel leuk vissen. Ook zijn er poelen in de buurt waar prachtige forellen van 50 cm en zelfs nog groter te vangen zijn.
Op de Ribnik hebben wij helaas een dag dat ze "uit" staan. Moeilijk vissen, van alles geprobeerd van droog tot nimf tot streamer.
Het was moeizaam maar wel allemaal gevangen.

De volgende dag gaan de duo's en hebben een topdag op dezelfde plekken. De Sanica was voor mij een heel ander verhaal. Wat een prachtige rivier. Hoofdzakelijk vlagzalm in alle soorten en maten tot 50 centimeter en meer.
De truc op de Sanica was vissen met de droge vlieg op haak maatje 20 of kleiner met een minimalistisch gebonden vliegje. Zelfs een kleine red tag was prijs. Voor mij was een kleine uitvoering van de “Noorse” bruine sedge een geweldige vanger. Mijn grootste vlagzalm ooit was die op de onderste foto in rechter kolom, 50 (vijftig) centimeter.
Ben wel 10 minuten aan het reanimeren geweest om deze kanjer levend en met goede overlevingskansen terug te zetten, zo sterk heeft hij gevochten. Maar het zou zonde zijn als zo’n vis het niet zou overleven.


Wat een fantastische week is dit geweest. Gaan we volgens mij zeker nog een keer heen.

Hieronder nog een paar foto's om af te sluiten en mijmerend terug denkend aan één van de mooiste visvakanties met De Mug…

Groet,
Bozz

 

 Terug naar verhalen

 

 
Webdesign door Computer Aided Visuals bv