In memoriam
Willem van der Aar
 
   
 

Op 14 juli 2022, op zijn verjaardag nota bene, werd Willem getroffen door een ernstige hersenbloeding.
Er volgde een hele nare periode die eindigde op 15 oktober 2022.
De uitvaart was op 20 oktober , behalve zijn schoonzuster en bestuursleden van zowel de jachtsociëteit als de jachthoornblazers, sprak ook Hein de aanwezigen toe namens VVG de Mug.
Hier volgen zijn woorden die aangeven dat Willem zeer gemist zal worden zowel als lid als vriend.

Lieve familie, vrienden en bekenden van Willem. Ik sta hier niet alleen als voorzitter van het Vlieg Vis Gezelschap de Mug, die ik verder gewoon de Mug zal noemen, maar ook als vriend. Toen de Mug in 2000 werd opgericht was Willem al meteen van de partij, hij viste al veel langer maar deze nieuwe vorm van vissen wilde hij graag ontdekken.
Willem had op dat moment al bewezen dat hij een geweldige visser was in de baars competitie van de HVH waar jaren lang de vraag was wie er dat jaar tweede zou worden. Iedereen wist al wie er weer clubkampioen zou worden.
In 2003 kon ik door miscommunicatie niet mee met een groepje naar de Kyll, toen Willem dit hoorde zei hij spontaan "dan ga ik toch met je mee'. Dit werd een top weekend en we hebben dit meer dan tien jaar herhaald in verschillende Duitse rivieren. Tijdens deze tripjes leerde ik Willem steeds beter kennen. Zo hij had een enorme kennis van de natuur. Alle wilde planten die we langs de rivier tegen kwamen wist hij bij naam te noemen. De basis van deze kennis legde hij met zijn broer Cor waarmee hij in zijn jeugd altijd de duinen in trok om hun eieren verzameling uit te breiden.

Willem was ook altijd bezig met allerlei gein uit te halen. Twee van de vele voorbeelden zal ik noemen, deze geven precies aan hoe hij was. Bij de mug is het de gewoonte dat iedereen een bardienst draait, Willem was ingedeeld op de laatste clubavond van dat jaar, toen wij binnen kwamen stond er een heuse kerstman achter de bar, u begrijpt wel dat was nou weer typisch Willem. Ook een keer liet een van onze leden vol trots zijn nieuwe pocket camera zien en vertelde erbij dat deze waterdicht was.Willem pakte zijn camera en gooide deze in een glas bier, de eigenaar zei natuurlijk: “wat doe jij nou man” waarop Willem laconiek antwoorde: “hij is toch waterdicht”.

De jaarlijkse visreizen van de Mug vond Willem aanvankelijk niks, hij was liever met een maat op pad. Maar daar kwam verandering in toen hij in 2016 voor het eerst met de club meeging naar Noorwegen. De prachtige rivieren en de gezellige groep vrienden kon hij zeer waarderen. De jaren daarop viste hij in de mooiste wateren van o.a. Slovenië en Bosnië.
Maar in Nederland viste hij ook gewoon door met zijn maten, behalve vissen was Willem ook expert in het vangen van allerlei objecten. Als ik de meerdere winkelmandjes buiten beschouwing laat heb ik hem nog twee paraplu’s een zonnebril, een leren jas en een pop zien vangen. Maar zijn zwaarste vangst deed hij in Hillegom waar hij na het nodige takelwerk een grote rietenmand boven haalde. De aardappelen zaten er nog in en dat is best knap aan 12/00. Je kan gerust stellen dat Willem het viswater altijd keurig opgeschoond achterliet.

Willem zag kans om zich te ontwikkelen tot een van de beste voornvissers van de Mug. Hij had in de loop der jaren veel uren gemaakt en kon ze altijd wel vangen. Hier op dit blad zit een vliegje met een roze kop en een zwart lijfje, op zich geen bindtechnisch hoogstandje maar deze vangt wel geweldig. Willem heeft deze nimf zelf ontwikkeld. Natuurlijk zijn er altijd mensen zijn die beweren dat deze al bestond of claimen dat zij de bedenker ervan zijn. Maar dat zijn we onderhand wel gewend in de vliegviswereld. Feit is dat deze vlieg geen officiële naam heeft. Bij deze zal deze vlieg, die onderhand elk lid van de mug in zijn vliegendoos heeft zitten, genoemd worden naar Willem. Deze vlieg heet vanaf nu officieel: Willem’s special. Iedere keer wanneer een vliegvisser deze vlieg aanknoopt zal hij automatisch even aan Willem denken.

Helaas kreeg Willem de laatste jaren wat lichamelijke ongemakken. De tia’s waar hij mee moest dealen maakten hem angstig, emotioneel en hadden zijn weerslag op zijn humeur. Ook liep hij de laatste jaren steeds slechter waardoor hij enkele clubreizen moest laten schieten. Toch bleef hij stug doorvissen. Behalve een hengel hoorde nu ook een visstoeltje tot zijn standaard uitrusting. Hij zocht dan een mooi plekkie, zette het stoeltje neer en ging lekker vissen, ook al hield dat in dat zijn vismaat zijn vlieg steeds uit het boompje moest halen die er recht tegenover stond.

Willem, omdat jij al vanaf het aller eerste begin altijd een trouw lid bent gebleven van de Mug is het mij een genoegen om je nu postuum te benoemen tot erelid van de Mug.
Willem je was een topper, vis nu maar verder in hemelse wateren.

 

 
 
 
 



Terug naar verhalen

 

 
Webdesign door Computer Aided Visuals bv